προτάσεις ανάγνωσης
Λίγα λόγια αντί παρουσίασης
Άλλη μια ιστοσελίδα για βιβλία;
Σκέφθηκα να φτιάξω μια απλή ιστοσελίδα που θα παρουσιάζει τα βιβλία που προτιμώ και πιστεύω πως κάνουν μια διαφορά σε αυτό τον ορυμαγδό των βιβλίων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Αποκλειστικό κίνητρο και στοιχείο επιλογής είναι η προσωπική μου προτίμηση και μόνο αυτή. Δεν είμαι κριτικός ούτε καν αντικειμενικός.
Στην ιστοσελίδα αυτή δεν θα βρείτε τα βιβλία που υπάρχουν στα super market και στα παζάρια. Θα βρείτε αξιόλογα βιβλία, κυρίως ξεχωριστών εκδοτικών οίκων που η βιβλιοπαραγωγή τους στηρίζεται σε αυστηρά κριτήρια ποιότητας και αξίας.
Σπύρος Αντύπας
Ετυμολογία: βύβλος, ἡ,
1. Αιγυπτιακός πάπυρος, τη ρίζα και το τριγωνικό στέλεχος του οποίου έτρωγαν οι φτωχοί, σε Ηρόδ.
2. οι ινώδεις φλοιοί του φυτού, τους οποίους επεξεργάζονταν για την κατασκευή σχοινιών, στον ιδ.· πρβλ. βύβλινος.
3. εξωτερικό περίβλημα του παπύρου, που χρησιμοποιούνταν για γραφή, από όπου στον πληθ.· τα φύλλα της βύβλου, στον ίδ.
4. χαρτί, βιβλίο, στον ίδ.· με αυτή τη σημασία, περισσότερο συνηθισμένη γραφή είναι το βίβλος (βλ. αυτ.)· πληθ., βύβλα, τά, σε Ανθ.
(από το Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, LIDDELL & SCOTT όπως επίσης από Wiktionary)
-
Οι πληροφορίες και τα στοιχεία των βιβλίων προέρχονται από διάφορες πηγές (βιβλία και διαδίκτυο) και κυρίως από τις ιστοσελίδες των εκδοτικών οίκων καθώς και τη σελίδα της biblionet.
-
Πάντα γίνεται προσπάθεια να αναφέρω την πηγή στις περιγραφές των βιβλίων.
-
Η ιστοσελίδα είναι πληροφοριακού χαρακτήρα. Δεν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές αγορές. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να αγοράσετε κάποια από τα προτεινόμενα βιβλία, εμπιστευτείτε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας!
-
Οι λιανικές τιμές των βιβλίων προέρχονται από τον κατάλογο των εκδοτικών οίκων.
-
Στο πεδίο "Βιβλιογραφική ταξινόμηση" αναφέρετε η ταξινόμηση των βιβλίων σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Ντιούι.
Ενιαία Τιμή Βιβλίου
Η ενιαία τιμή βιβλίου είναι ουσιαστικά ο μοναδικός τρόπος προστασίας των μικρών, αυτόνομων βιβλιοπωλείων από τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Το σύστημα της ενιαίας τιμής βιβλίου εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997 με τον νόμο 2557/1997, κατά το πρότυπο της προϋπάρχουσας γαλλικής νομοθεσίας (νόμος Lang). Εκτός από τη Γαλλία, σύστημα ενιαίας τιμής βιβλίου εφαρμόζεται και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλεπόμενο είτε δια νόμου είτε δια συλλογικών συμβάσεων μεταξύ εκδοτών και βιβλιοπωλών.
Στην Ελλάδα καταργήθηκε το 2014 οδηγώντας στο κλείσιμο πολλών μικρών βιβλιοπωλείων.
Η ενιαία τιμή βιβλίου επανήλθε στην ελληνική αγορά το 2018 και συνοψίζεται στο ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει έκπτωση πέρα του 10% στις νέες κυκλοφορίες, δηλαδή στα βιβλία που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους 18 μήνες.
Μπορείτε να δείτε τον σχετικό νόμο ν. 4549/2018 σχετικά με την ενιαία τιμή βιβλίου
και τις κανονιστικές διατάξεις Αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΓ/ΤΓΒ/488777/11436/958/453 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 4476/09.10.2018
Πριν, λοιπόν, διαμαρτυρηθείτε για την μικρή έκπτωση ή ζητήσετε παραπάνω, σκεφτείτε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώνουν τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, των νησιών και της επαρχίας και εν γένει οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν βασίζονται στο απρόσωπο εμπόριο αλλά στις προσωπικές σχέσεις με τους αναγνώστες και στην εξατομικευμένη υποστήριξη πωλήσεων. Τέλος, πηγαίνετε την σκέψη σας και λίγα βήματα πιο πέρα για να συνειδητοποιήσετε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να διαφυλάσσεται η ποικιλομορφία του λόγου εφόσον η ύπαρξη της ενιαίας τιμής βιβλίου επιτρέπει σε μικρότερους εκδότες και συγγραφείς μικρότερης εμβέλειας να εκδίδουν το έργο τους. Η βιβλιοεκδοτική παραγωγή δεν ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς που κάνουν τους μεγαλύτερους τζίρους!
Πηγή: Captainbook.gr